Svijet

Неонацистичка партија индивидуално протјерује стране политичаре

БЕРЛИН - Огранак берлинске неонацистичке партије НПД упутио је, уочи општих избора у Њемачкој, писма већем броју политичара страног поријекла, позивајући их да напусте земљу, објавио је данас дневник "Тагесшпигл".


Канцеларија државног тужиоца саопштила је да је отворена истрага против шефа огранка берлинске партије Јерга Ханела због подстицања расне мржње, наводи дневник.

Озкан Мутлу, кандидат турског поријекла који представља партију Зелених у општини Кројцберг у Берлину у којој живи претежно турско становништво, а који је и сам добио једно од ових писама, осудио је овај чин.

"Шездесет година послије оснивања републике и након Другог свјетског рата недопустиво је да у нашој земљи такве глупости буду финансиране новцем пореских овбезника", изјавио је Мутлу за телевизијску станицу Н-24.

Странку НПД, заступљену у два од 16 регионалних парламената у Њемачкој, али не и у федералном парламенту, финансира држава.

Четрдесетједногодишњи Мутлу, који је рођен у Турској, али је 1990. године добио њемачко држављанство, изјавио је за АФП да је Њемачка његова земља и да нема другу земљу.

"У партији НПД су болесници, нису ништа научили из историје", додао је Мутлу.

Он је напоменуо да, када би сва лица турског поријекла напустила земљу, онда би завладала права економска криза, алудирајући на чињеница да у Њемачкој тренутно живи око 2,8 милиона становника турског поријекла, од чега је половина рођена у тој земљи.

Око 5, 6 милиона особа које су дошле из имиграције имаће право гласа на општима изборима 27. септембра што је око девет одсто уписаних, наводе власти.

Међу њима се налази 2,6 милона емиграната њемачког поријекла који су дошли из Русије и бивших совјетских република.

Аналитичари сматрају да ће већина бирача који су дошли из бивше Совјетског Савеза гласати за партије Хришћанске уније коју предводи Ангела Меркел.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog