Svijet

Предсједник Бразила: Нама треба Олимпијада

ЊУЈОРК - Предсjедник Бразила Луиз Инасијо Лула да Силва позвао је чланове Међународног олимпијског комитета (МОК) да домаћинство Олимпијских игара 2016. године додијеле Рио де Жанеиру рекавши да ниједном другом кандидату та манифестација не треба колико његовој земљи.


Силва је подсјетио да је Бразил једина земља у конкуренцији 10 економски најјачих држава свијета која до сада није била домаћин Олимпијских игара.

Организација Свјетског фудбалског првенства 2014. године такође би, према ријечима Силве, много помогла организацији Игара.

„За друге би то биле само још једне Олимпијске игре, али би у Бразилу оне подигле самопоштовање народа. Другима организација Игара не треба. Бразилу треба", казао је новинарима у Њујорку Силва, први бразилски предсједник који је поникао у радничкој класи.

Бразил покушава да постане прва јужно-америчка земља која би организовала Олимпијске игре, али ће велику конкуренцију имати у Чикагу, Мадриду и Токију.

Домаћин ће бити изабран на састанку МОК-а у Копенхагену 2. октобра.

Највећи проблем за Рио је оцјена МОК-а да наоружане банде дилера дрогом представљају велики проблем, иако је похваљен напредак у смањењу стопе криминала.

Стопа убистава у Рио де Жанеиру прошле године је спала на 33 насилне смрти на 100.000 особа. Годину раније је на 100.000 људи убијено 39 особа, а очекује се да ће та стопа и даље наставити да опада.

Остали кандидати, међутим, имају много мање проблема са убиствима. У Чикагу је на 100.000 људи прошле године убијено 18, у Мадриду свега двије особе, а у Токију једна.

Силва је, ипак, негирао да је Рио де Жанеиро толико ризичан град рекавши да насиље постоји свуда, а да у Бразилу барем нема опасности од терористичких напада.

Предности бразилске кандидатуре су буџет од 14,4 милијарди долара и чињеница да Јужна Америка до сада није бирана за домаћина Олимпијских игара.

„Да ли само богате земље имају праву да буду домаћини Олимпијских игара? Ако је тако онда је олимпијски покрет изгубио свој смисао, да интегрише различита друштва", запитао се Силва, који је признао да у Бразилу и даље постоји велика разлика између сиромашних и богатих.

„Не желимо да кријемо наше проблеме, склањамо сиромашне са улица. Желимо да Бразил представимо онаквим какав јесте... А Бразил није само карневал, самба и фудбал, мада не кажем да су те ствари лоше", навео је Силва и додао да би добијање Олимпијских игара отворило нова радна мјеста и побољшало инфраструктуру.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog