Svijet

Бугарка Бокова нова директорка Унеска

ПАРИЗ - Чланови извршног одбора Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) су у петом и коначном кругу гласања изабрали амбасадорку Бугарске у Паризу, Ирину Георгијеву Бокову, за новог генералног директора тог тијела УН, иако је за фаворита важио министар културе Египта Фарук Хосни.


Званичници Унеска саопштили су да је Бокова добила 31 глас, четири више од Хоснија, кога јеврејске организације и интелектуалци оптужују за антисемитизам.

Гласање за новог директора Унеска довело је до дубоких подјела унутар Унеска, са сједиштем у Паризу, а побједа Бокове указује да су неки чланови преко ноћи промијенили мишљење.

Позивајући се на добро информисане изворе унутар Унеска, британска агенција Ројтерс је навела да је током дана било снажно лобирање на неке земље чланице да подрже мање контроверзну Бокову.

Хоснијеве присталице сматрају да би египатски министар, кога називају „човјеком мира", као нови генерални директор Унеска допринео побољшању односа с муслиманским земљама.

Јеврејске организације га, међутим, оптужују за антисемитизам, док активисти за слободу штампе кажу да је занемарио проблем цензуре у Египту.

Хосни је у мају у египатском парламенту рекао да би „запалио израелске књиге када би их нашао у библиотекама у Египту", али је касније рекао да је изјава истргнута из контекста.

Он је објаснио да је мислио само на израелске књиге које вријеђају ислам.

Од 1999. године до сада на челу ове специјализоване агенције свјетске организације налазио се Јапанац Коићиро Мацура.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog