Republika Srpska

РС: Упола мање стране инвестиције у односу на прошлу годину

БАЊАЛУКА- Стране директне инвестиције у Републику Српску у првих шест мјесеци ове године упола су мање у односу на исти период прошле године и износе 43,3 милиона КМ, подаци су Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ РС.


У првих шест мјесеци прошле године РС је привукла 99,7 милиона КМ бруто вриједности страних инвестиција, а пад се подједнако осјетио и у осталим државама региона.

Вриједност страних инвестиција ове године у Србији биљежи пад од 48 одсто, у Бугарској од 52 одсто, а Румунији 43 одсто. У Хрватској је прилив инвестиција у првом кварталу ове године био мањи за чак 63 одсто у односу на прошлу годину.

Када су у питању инвестиције у износу већем од 100.000 КМ, у првих шест мјесеци ове године у РС је највише инвестирала Италија и то 12,1 милион КМ, са три инвестициона пројекта, Словенија 10,9 милиона КМ у четири пројекта и Србија 8,6 милиона КМ у 13 пројеката, наводи се у анализи.

Осим ових држава, најзначајнији улагачи у РС били су и Црна Гора, Велика Британија, Кипар, Aустрија, Холандија и Луксембург.

У 2009. години највише инвестиција реализовано је у сектор индустрије, 19,6 милиона КМ. Овај сектор биљежи раст производње од 17,1 одсто, што је и највиша остварена стопа раста у региону.

У истом периоду просјечне нето плате и просјечне пензије у Српској биљеже раст од 9,2 одсто, односно 17,1 одсто.

На нивоу БиХ бруто стране директне инвестиције за првих шест мјесеци износиле су 257,3 милиона КМ, а због смањења капитала за 102,9 милиона, нето инвестиције су износиле 154,4 милиона КМ.

У односу на исти период прошле године, када су укупне нето инвестиције износиле 326,9 милиона КМ на нивоу БиХ, укупан нето износ реализованих инвестиција у првом полугодишту 2009. године мањи је за 52 одсто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog