Svijet

Авганистан без америчке коњице

ВАШИНГТОН - Амерички Секретаријат за одбрану затражио је од команданта коалиционих снага у Авганистану, генерала Стенлија Мекристала, да одложи подношење захтјева за слање додатних војника у ту земљу, извијестио је амерички дневник „Вол стрит џорнал".


Администрација предсједника Барака Обаме је, према писању листа, затражила одлагање захтева јер прије доношења одлуке о упућивању додатних трупа жели да буде потпуно сигурна да „примјењује исправну стратегију".

Обама је прије три дана, у интервјуу за телевизијску мрежу Си-Ен-Ен, изјавио да ће одлучити да ли да повећа број америчких војника у Авганистану тек када одреди јасну стратегију према том питању.

„Нећемо доносити никакву одлуку о даљем ангажовању наших снага прије него што тачно утврдимо каква је наша стратегија", рекао је амерички предсједник.

Дневник „Вашингтон пост" је објавио да је Мекристал, у повјерљивој процјени рата у Авганистану, оцијенио да ће се, уколико не буду послате додатне трупе у наредних годину дана, мисија у тој земљи „највероватније завршити неуспијехом".

Очекивало се да Мекристал у наредних неколико седмица поднесе захтјев.

Авганистански предсједник Хамид Карзаи изјавио је за ЦНН да се слаже с Мекристаловом процјеном и указао на потребу за већом заштитом цивила.

Портпарол Пентагона Брајан Витман потврдио је да Обама и тим за националну безбједност разматрају процјену ситуације у Авганистану, али није рекао када се очекује да Мекристал поднесе захтјев.

Број америчких војника у Авганистану повећан је ове године са 32.000 на 62.000, а најављено је да ће до краја године тај број порасти за још 6.000.

Поред америчких снага, у Авганистану је распоређено 38.000 војника из других земаља, углавном чланица НАТО.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog