Republika Srpska

Пивом по кризи: Сутра прослава 250 година Гинис пива

ДАБЛИН - Широм свијета сутра ће бити прослављено 250 година постојања црног пива "гинис", које се продаје у 150 земаља и то око три милиона литара дневно.


"Гинис" је највећи свјетски произвођач црног пива, а налази се и међу 20 највећих произвођача овог
пића уопште.

Прича о најпознатијем свјетском тамном пиву почиње 31. децембра 1759. године када је Артур Гинис потписао уговор о закупу старе пивнице у Сент Џејмс Гејту у Даблину и то на 9.000 година зашта ће плаћати 45 фунти годишње.

Пивница је тада обухватала хектар и по земљишта, млин, двије колибе, бакарни казан и шталу за 12 коња.

Артур је за кратко вријеме постигао невјероватан успјех, а када је 1803. године умро, продаја пива постала је велики бизнис.

Артурови синови наставили су да развијају посао. Пивница Сент Џејмс постала је највећа у Ирској.

Иако се "гинис" може пити било гдје у свијету, многи тврде да је, ипак, најукуснији у Даблину, због чега сваке године хиљаде пивопија долазе у Сент Џејмс Гејт да посјете најчувенију пивницу.

Сутра на Артуров рођендан у свим ирским пабовима широм свијета у 17.59 часова пивопије ће подићи кригле и наздравити у част оснивача "гиниса".

Прославе ће сутра бити од Даблина до Лагоса, од Њујорка до Куала Лумпура.

Највећа журка биће, ипак, у Даблину, гдје се планирају концерти ирске музике и извођења ирског плеса, а у центру пажње биће наравно чувена "пинта", коју је Артур претворио у глобални бренд.

Но економска криза није заобишла ни британску компанију "Дијађо", која је власник "Гиниса" .

Компанија "Дијађо", која је број један у свијету алкохолних пића, наводи да је очекује још једна тешка година због чега су морали да обуставе амбициозне пројекте и да изврше ревизију планова за 2010. годину.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog