Svijet

Европски суд поништио одлуку Европске комисије о штетним гасовима

ЛУКСЕМБУРГ - Европски суд прве инстанце у Луксембургу данас је поништио покушаје Европске комисије да огранични количину штетних гасова које испушта тешка индустрија Естоније и Пољске.


Суд је донио одлуку да је Европска комисија прекорачила своја овлаштења када је за више од четвртину и скоро половину смањила Националне планове за алокацију /НАПС/.

"У својој ревизији НАПС и ограничавајући дозвољену количину испуштених гасова Европска комисија је прекорачила своја овлаштења", наводи се у одлуци Европског суда прве инстанце.

Наведени планови су велики дио политике ЕУ за борбу против глобалног отопљења. Према тим плановима, владе држава су фиксирале количину издувних гасова за индустрију у периоду од 2008. до 2012. године.

Ове дозволе за ограничено загађење дате су за око 10 000 инсталација у енергетском и индустријском сектору европског блока.

Европска комисија потом врши процијену тих планова како би било утврђено да су у складу са смјерницама ЕУ.

Суд је донио одлуку да је у овом случају Европска комисија прекорачила овлаштења, јер је одбила планове само на основу сумње које је имала о начину на који су земље прикупиле свој податке.

Европска комисија има два мјесеца да се жали на ову судску одлуку.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog