Republika Srpska

Општина Шековићи пред банкротом!

ШЕКОВИЋИ - Општинске власти у Шековићима упутиће апел Министарству финансија Републике Српске, да пружи додатну помоћ у санирању буџетског дефицита који је након првог полугодишта ове године попримио забрињавајуће размјере.


"Од планираних средстава за покривање буџетског дефицита општина Шековићи добила је од ресорног Министарства 122.000 КМ. Поред тога Министарство је за изразито неразвијене општине имало и програм додатне финанијске помоћи, по којем је, примјера ради, општина Власеница добила додатних 300.000 КМ. Са тог списка избачена је општина Шековићи", рекао је данас предсједник шековићке Скупштине општине (СО) Драган Галић, коментаришући закључке са јучерашњег засиједања СО на којем је једна од тема била и буџетско пословање општине у периоду од 1. јануара до 31. јуна.

У извјештајном периоду општина Шековићи остварила је 39 одсто планираног буџетског прихода на годишњем нивоу, или номинално око 930.000 КМ од 2,38 милиона КМ планираних средстава.

То је и разлог због којег су одборници шековићке Скупштине јуче изразили "огорчење и забринутост зато што је општина изостављена из програма додатне финанијске помоћи", истиче Галић.

"Због овакве ситуације највише трпе грађани општине Шековићи, а посебно социјално угрожене категорије, јер не можемо редовно да исплатимо ни минималну социјалну помоћ од 41 КМ. Имамо проблема и са реализацијом капиталних инвестиција, јер је у готово свим пројектима неопходно учешће и општине Шековићи", објашњава Галић.

Он подсјећа да општина Шековићи није од ресорног Министарства успјела да добије ни сагласност на кредитно задужење од 400.000 КМ. Та средства била су планирана за суфинансирање капиталних пројеката.

Галић је додао да у садашњој ситуацији постоје и проблеми са финансирањем основних и техничких потреба, као и шалтер-сале која је започета по програму ГАФ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog