Republika Srpska

Бања Лука се задужила 10+6 милиона евра

БАЊА ЛУКА - Одборници Скупштине града Бањалуке прихватили су задужење града према КФВ од 10 милиона евра и финансијски допринос од шест милиона КМ за реализацију пројекта градског система водоснабдијевања и одвођења отпадних вода.


Градоначелник Бање Луке, Драгољуб Давидовић, рекао је новинарима да је ријеч о кредиту од 10 милиона евра са роком отплате од 14 година, грејс периодом од три године и годишњом каматом од 2,5 до три одсто, која ће бити фиксна на дан потписивања уговора.

"Уз наведена кредитна средства добили смо седам милиона евра бесповратних средстава, тако да је укупна вриједност пројекта негдје око 34 милиона КМ која морају бити намјенски усмјерена на побољшање система водоснабдијевања и прикљупљања отпадних вода", рекао је Давидовић и истакао да ријеч о аранжаману који се припрема већ двије и по године.

Он је навео да ће кредит од 10 милиона евра бити уложен у проширење система водоснабдијевања, односно нове капацитете и за ревитализацију дијела постојећег система, док ће седам милиона евра бесповратних средстава бити уложено у изградњу два колектора у дужини од девет и по километра од насеља Карановца до Новоселије и припрему система за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода.

Давидовић је подсјетио да је о овом пројекту Влада Републике Српске (РС) већ донијела одлуку, а да слиједе одлуке Народне скупштине РС, Савјета министара БиХ, а након тога и Предсједништва БиХ, како би се 12. октобра могао потписати уговор и могло конкретно почети са радом на пројектима.

Он није прецизирао да ли ће након реализације пројеката вода поскупјети и истакао да један метар кубни воде за пиће кошта 0,80 КМ, док пола литрефлаширане воде кошта 1,50 КМ.

"Вода је једино нешто што се не може произвести и ако не будемо чували ово што имамо вјероватно ћемо доћи у врло незгодну ситуацију", рекао је Давидовић и додао да би цијена воде требала да одржи бањолучки "Водовод", односно систем водоснабдијевања.

Одборници Скупштине града Бања Лука прихватили су Приједлог одлуке о допунама одлуке о безбједности саобраћаја на путевима града Бањалуке према којој ће власник возила или возач за којег се утврди да је непрописно паркирао возило бити кажњен са 40 КМ.

Један број одборника је негодовао, нагласивши да инвеститори нових зграда мало поштују правило обезбјеђивања паркинг простора за станаре, док је градоначелник Бањалуке рекао да је град успоставио стандард према којем се неће дати грађевинска дозвола ни једном инвеститору који не обезбједи довољан број паркиг мјеста.

На данашњој сједници Скупштине града усвојена је одлука о измјенама и допунама одлуке о организовању "Акване" д о о Бања Лука као јавног предузећа, те статут овог предузећа, а одобрен је и низ регулационих одлука.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog