Republika Srpska

Банке спремне да кредитирају, али нема захтјева

БАЊА ЛУКА - Банке су спремне да испоштују позив Централне банке БиХ и да снажније кредитирају домаћу привреду, али тврде да због посљедица глобалне економске кризе имају све мање захтјева за кредите међу којима знатан број не испуњава услове за добијање зајма.


Централна банка БиХ позвала је комерцијалне банке да снажније кредитирају домаћу привреду и становништво како не би дошло до још већег привредног пада.

Директор ''НЛБ Развојне банке Бања Лука'' Радован Бајић истиче да је проблем пада пласмана кредита неозбиљно рјешавати на овакав начи, да пласирање кредита зависи искључиво од оцјене квалитета кредитног захтјева и да банка на чијем је челу није смањила кредитне активности.

„Наше каматне стопе чак су ниже у односу на почетак године, али добијамо мали број кредитних захтјева који могу оправдати инвестиције. Наш кредитни портфолио није пао, али није ни драматично повећан, јер је то у тренутним условима немогуће очекивати", додао је Бајић.

Директор ''Нове банке Бања Лука'' Милорад Анџић оцијенио је да су препоруке Централне банке БиХ уопштене и устврдио да банке подржавају сваки посао који је добар и за клијента и за банку.

„Проблем је што немамо државу која је способна да директно помогне банкама и привреди, као што се догодило у Њемачкој или САД, па су у вријеме кризе банке и привреда остали препуштени сами себи", рекао је Анџић.

Директор ''Хипо Алпе Адриа банке Бања Лука'' Срећко Богуновић каже да је кредитна политика ове банке постављена на темељима основних принципа управљања кредитним ризицима.

„Истина је да су посљедице кризе негативно утицале на капацитете неких банака које су дијелови банкарских групација са сједиштем у ЕУ те да су, сходно томе, пословни планови банака, укључујући и нашу, скромнији у односу на претходне године", рекао је Богуновић.

Предсједници СНСД, ДНС и СП, Милорад Додик, Парко Павић и Петар Ђокић прошле седмице су најавили повлачење депозита јавног сектора из банака које буду ограничавеле кредите домаћој привреди.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog