Svijet

Meдведев и Обама сагласни у вези санкција Ирану

ЊУЈОРК - Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да су он и његов руски колега Дмитриј Медведев сагласни да ће бити разматрана нова рунда санкција уколико Техеран не одговори на приједлоге за окончање нуклеарног спора.


Шефови дипломатија пет сталних чаница Савјета безбједности УН, САД, Русија, Велика Британија, Француска и Кина плус Њемачка састали су се у сједишту УН како би наставили дискусије о нуклеарном програму Ирана, за који Запад сумња да је само покриће за развој атомског наоружања.

Техеран негира да покушава да развије атомско наоружање и да је нуклеарни програм намијењен у мирољубиве сврхе, првенствено за стварање електричне енергије.

"Иран је прекршио превише својих међународних обавеза", рекао је Обама након састанка са Медведевим.

Руски предсједник је изнио јасан став да је Москва спремна да подржи нове санкције против Ирана уколико та земља не промијени став према нуклеарном програму.

Медевев је истакао да је став Русије једноставан - "санкције су ријетко када продуктивне али су понекад неизбјежне".

Нешто раније, француски предсједник Никола Саркози рекао је у обраћању Генералној скупштини УН да Иран чини "трагичну грешку" уколико сматра да свијет неће одговорити на његов нуклеарни програм.

Шест сила које су се састале у Њујорку понудиле су Ирану економске и политичке инцијативе у замјену за обустављање обогаћења уранијума, али Техеран још није званично одговорио на приједлоге.

Саркози је у телевизијском интервјуу рекао да Иран има рок до децембра да одговори на приједлоге.

Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад се, такође обратио Генералној скупштини, али није помињао спорни нуклеарни програм.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog