Društvo

Шкрбић: Незадовољство породичном медицином у Бањој Луци

БАЊА ЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић изразио је незадовољство реализацијом пројекта породичне медицине у Бањој Луци и истакао да је посебно забрињавајућа чињеница да највећи дом здравља у РС још нема акредитоване тимове породичне медицине.


Он је навео да у другим општинама, као што су Лакташи, Добој, Бијељина, Прњавор, постоји далеко расположеније руководство и да породична медицина савршено функционише.

Шкрбић је додао да се тај проблем у Бањој Луци огледа у томе што је много љекара отишло из Дома здравља и да је сугерисано руководству те установе да склопе уговоре са љекарима у приватној пракси како би се смањила чекања, а што није учињено.

Он је најавио да ће бити наручено још десет мамографа који ће бити распоређени у установама Српске којима недостају ови апарати, као и да ће бити направљен центар за координацију који ће радити на превенцији рака дојке.

Шкрбић је рекао да су у превецији код малигних обољења у плану три превентивна програма - превенција рака дојке, грлића материце и дебелог цријева, те да ће ти програми почети у општинама у којима је заживјела породична медицина.

Говорећи о проблемима недостака љекара, Шкрбић је истакао да углавном недостају анестезиолози, радиолози и стручњаци за кардиохирургију, те да је у посљедње вријеме био потребан "увоз" кадра из кардиологије и ендокринологије.

Према његовим ријечима, овај проблем се покушава ријешити слањем стручњака у иностранство на едукацију за сложеније захвате.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog