Svijet

Сомалија ће постати нови Авганистан

ЊУЈОРК - Европски комесар за развој и хуманитарну помоћ Карел де Гухт упозорио је данас да би Сомалија могла да постане нови Авганистан уколико западне земље не дају влади те државе одговарајуће оруђе како би Ал каида била спријечена да пронађе чврсто упориште у Африци.


Администрација сомалијског предсједника Шеика Шарифа Ахмеда суочава се са насилном кампањом исламистичких побињеника који су у јучерашњем нападу на припаднике мировних снага Афричке уније /АУ/ у Могадишу убили најмање 12 лица, а ранили 17.

Побуњеници из исламистичке организације Шахаб, која је повезана са Ал каидом, такође су прије седам дана покренули два самоубилачка напада аутомобилима бомбама на главну војну базу припадника мировних снага у Могадишу, при чему је погинуло 17 војника.

"Налазимо се у веома тешкој ситуацији, али не можемо препустити Сомалију екстремистима. Постоји утицај Ал каиде у тој земљи и све је већи. Милитанти траже упориште и ми их морамо зауставити. Уколико допустимо да пронађу и уточиште, онда је питање која је земља сљедећа на реду. Морамо реаговати и заузети чврст став. То је веома тешко и рискантно, али немамо другог избора", рекао је Де Гухт.

Он је истакао да Ал каида тражи уточишта у пропалим државама и подсјетио да се то догодило у Авганистану.

Де Гухт је подсјетио да је тадашња влада склопила договор са талибаним и да се не смије допустити да се то догоди и у Сомалији, "иначе ће то бити нови Авганистан".

Од почетка 2007. године у Сомалији је погинуло више од 18 000 лица док је 1,5 милион напустио своје куће.

Према Де Гухтовим ријечима, припадници мировних снага морају да имају више ресурса како би одбацили побуњенике, али да је још важније да западне земље дају више новца влади да може да "стане на своје ноге и да народу и изван Могадиша пружи основне услове за живот попут санитарија и здравства" и тиме да покаже да посједује кредибилитет како се они не би окренули побуњеницима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog