Politika

Koмисија за државну имовину: Ништа од договора о расподјели

БАЊА ЛУКА - Чланови Комисије за државну имовину нису се усагласили у вези основних принципа по питању закона о расподјели државне имовине која је под забраном располагања, изјавио је члан ове комисије из Републике Српске Никола Ковачевић.


Према његовим ријечима, на јуче одржаним вишечасовним сједницама уже радне групе Комисије за државну имовину, а након тога и саме Комисије, нису нимало приближили ставове, јер су представници с нивоа БиХ и Федерације БиХ понудили идентичну радну верзију и у називу и у тексту, која говори само о расподјели државне имовине која би се укњижила на БиХ.

„На сједници је расправљано о четири радне верзије, РС, ФБиХ, БиХ и Брчко дистрикта. Чланови Комисије са нивоа БиХ и ФБиХ понудили су истовјетне, за нас из РС, неприхватљиве верзије. Назив „закон о подјели државне имовине" не долази у обзир, јер ми из РС сматрамо да он треба да се зове закон о расподјели државне имовине која је под забраном располагања", објаснио је Ковачевић.

Он истиче да предмет овог закона није државна имовина БиХ, него имовина која је под забраном располагања све док се не изврши расподјела између БиХ, ентитета и Брчко дистрикта.

„Ријеч је о имовини тачно утврђеној Законом о забрани располагања, па је и логично да овај закон носи назив закон о расподјели имовине која је под забраном располагања. Сагласност нисмо ни постигли управо зато што представници са нивоа БиХ и из ФБиХ сматрају да је ријеч о имовини БиХ", рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, посебно је неприхватљива чињеница да те верзије предлажу да се сва имовина која је под забраном располагања упише као власништво БиХ, а тек након тога на ентитете.

Према овим верзијама које кажу да се имовина укњижи на БиХ, Савјет министара, односно Парламентарна скупштина би, указује Ковачевић, преговарала сама са собом о томе која имовина припада инситуцијама БиХ.

„У случају укњижбе имовине на БиХ, РС би изгубила правни субјективитет за расподјелу наведене имовине и остала би само могућност да Влада РС молбом или захтјевом од Савјета минситара тражи да се неки њен дио пренесе у власништво РС", казао је Ковачевић.

Он је нагласио да је то апсолутно неприхватљиво са правног аспекта и да чланови из РС такву солуцију и верзију не могу прихватити ни под којим условима.

Ковачевић је рекао да нема ништа против тога да ФБиХ своју имовину, када се подијели, пренесе на БиХ.

Ковачевић је подсјетио да је Одлуком високог представника о попису државне имовине унутар и изван БиХ регулисано да се пописом непокретне државне имовине неће ни на који начин прејудицирати исход процеса расподјеле власништва над имовином између БиХ и ентитета, али да су Савјет министара и владе ентитета и Брчко дистрикта дужне да закључе споразум о подјели наведене имовине.

„Управо на том фону је текст закона РС, који регулише да се имовина која је под забраном располагања уреди споразумом, као једино ваљаним правним актом који ће послужити за упис наведених некретнина у корист ентитета, Брко дистрикта и БиХ. Ово је једино правно могуће и свако друго заговарање уписа све имовине на БиХ је правно неодрживо и неприхватљиво", закључио је Ковачевић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog