Republika Srpska

Бугарска жели у зону евра за три године

СОФИЈА - Бугарска намјерава да уведе евро до 2013. године и почеће озбиљне реформе да би улазак у зону евра био реалан, најавио је министар финансија Бугарске Симеон Ђанков.


Он је објаснио да ће у новембру затражити пријем бугарске валуте, лева, у режим девизног курса ЕРМ-2, у коме валута земље кандидата остаје двије године прије уласка у зону евра. Бугарска до сада није могла да уђе у режим ЕРМ-2 јер је последњих година имала високу инфлацију и дефицит текућег платног биланса већи од 20 одсто бруто домаћег производа (БДП).

"Раније владе су то запоставиле. Наши подаци - буџетски дефицит, стопа инфлације, трговински биланс - су у реду. У овој години ћемо испунити мастришке критеријуме", увјерен је бивши високи експерт у Свјетској банци.

Он је истакао да је напустио посао у Свјетској банци у жељи да на новом положају, за разлику од ранијег, уради нешто одрживо. Бугарска, која је најсиромашнија земља Европске уније, досад је упозоравана да улазак у зону евра спријечава и висока стопа корупције и организованог криминала. Критике рада царине у Бугарској Ђанков је оправдао тиме што истраживања показују да су најкорумпираније институције у земљи царина, правосуђе и полиција.

"Из анализа знамо да због корупције годишње губимо од једне до двије милијарде евра прихода од царина. Ради се о веома оштрој реформи, јер царински систем још није био реформисан, исто тако ни здравствени сектор, као ни област енергетике. Ми централизујемо да би било више контроле, да би корупција била теже остварива", нагласио је он.

Ђанков је додао да ће свих 3.700 службеника царине морати да се подвргне тестирању.

"Ако не знају законе онда ће изгубити посао. Истовремено ћемо повећати плате за оне који остану како би било мање подстицаја за корупцију", казао је Ђанков и најавио да ће, до краја године, "царина потпуно другачије функционисати".

"Научио сам у Свјетској банци да ако се не започну велике реформе у првих шест мјесеци, оне никада неће ни бити спроведене. Јер постаје се уморан и непредвидиве ствари се испријече", казао је Ђанков.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog