Svijet

Почео самит Г20 у Питсбургу

ПИТСБУРГ - У америчком граду Питсбургу свечаном вечером почео је самит Групе 20 најмоћнијих земаља свијета, сазван како би се размотрила ситуација у којој се налази свјетска привреда.


Британска медијска кућа Би-Би-Си наводи да ће, у тренутку када већина земаља Г20 биљежи прве наговештаје привредног опоравка, свјетски лидери размотрити како и када могу да повуку финансијске стимулативне пакете.

Амерички званичници су изјавили да ће самит донијети велике промјене на пољу управљања свјетском привредом.

Г20, у којој се налазе и водеће привреде у успону, преузеће водећу улогу од Г8, која је окупљала индустријализоване земље.

Присутни су наговјештаји да су свјетски лидери постигли договор да се земљама у развоју дају већа гласачка права унутар Међународног монетарног фонда.

Још једна од тема разговора на самиту биће и ограничавање банкарских бонуса.

Амерички министар финансија Тимоти Гајтнер изјавио је да је унапријед постигнута сагласност да је плате и бонусе у банкарском сектору потребно ограничити прије краја ове године.

Његов британски колега Алистер Дарлинг упозорио је банкаре да је "журка готова" и да морају да увиде да се свијет променио.

Пред почетак самита, специјалне полицијске снаге су сузавцем и гуменим мецима растјерале око хиљаду демонстраната који су се окупили у близини конгресног центра у којем се скуп одржава.

Полиција је дејствовала када су окупљени покушали да крену ка конгресном центру.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog