Republika Srpska

Због кризе могућност репрограма кредита у РС

БАЊА ЛУКА - Грађанима који имају кредите у банкама у Републици Српској од данас ће бити омогућено да репрограмирају своје обавезе, а овакву одлуку донијела је Aгенција за банкарство РС с циљем ублажавања посљедица економске кризе.


Кредити ће се моћи репрограмирати или продужењем крајњег рока за отплату кредита до 12 мјесеци, чиме се смањује рата кредита, или одобрењем грејс периода у току отплате кредита до 12 мјесеци у којем ће се плаћати само обрачуната камата.

Овим ће бити олакшано враћање кредита грађанима који остану без посла или су им плате, усљед негативних ефеката глобалне финансијске кризе, смањене и нередовне.

Дужник може поднијети захтјев за репрограм уз прилагање документације којом доказује да је изгубио посао без личне кривице, да ми је плата знатно смањена, да му плата касни најмање три мјесеца или да је дошао у ситуацију да не може реовно испуњавати своје кредитне обавезе због неког другог разлога изазваног финансијском кризом.

У Aгенцији за банкарство РС истичу да је у фази разматрања и слична одлука за репрограм кредитних обавеза привредним субјектима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog