Republika Srpska

ПУ вратила 7,62 милиона пореским обвезицима

БАЊА ЛУКА - Пореска управа Републике Српске до сада је пореским обвезницима, на основу умањења пореске основице, исплатила 7,62 милиона КМ, рекао је вршилац дужности директора ове управе Миле Баника.


Пореска управа обрадила је 53 909 захтјева пореских обвезника за враћање пореза на доходак за прошлу годину, док је трезор до сада исплатио новац за 49 981 захтјев.

"Захтјев за враћање пореза на доходак за прошлу годину поднијело је 57 479 пореских обвезника, а планирана средства у буџету Српске за враћање пореза по одбитку износе 8,92 милиона КМ", рекао је Баника.

Он је објаснио да у више од 3 500 захтјева пореских обвезника за враћање пореза послодавци нису правилно попунили потребне обрасце.

"Они порески обвезници којима није исплаћен новац треба да провјере да ли је све у реду са њиховом документацијом, јер ако је неправилно попуњена, Пореска управа РС не може да обради захтјев и исплати новац", рекао је Баника и додао да се пореска основица умањује за 20 одсто неопорезивог дијела дохотка на годишњем нивоу.

Право на умањење пореске основице стиче се по основу камате плаћене на стамбени кредит и по основу издржаваних чланова породице, односно брачног друга, дјеце и родитеља. То важи само за оне издржаване чланове који не остварују доходак и оне чији доходак и други приходи не прелазе износ од 3 000 КМ у 2008. години.

Да би физичким лицима која имају право на умањење пореске основице новац био исплаћен, захтјеве за обрачун за 2008. годину морали су да поднесу најкасније до 31. марта. Враћање новца почело је у априлу и трајаће током цијеле календарске године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog