Republika Srpska

Словенија: Очекује се пад БДП за 5 одсто

ЉУБЉАНА - Словеначки бруто друштвени производ (БДП) ове године могао би да падне за око пет одсто, док би идуће године могао да порасте за један проценат.


Влада је на јучерашњој редовној сједници требало да расправља о буџетским документима за идуће двије године, али је одлука о томе одгођена због противљења коалицијске странке пензионера ДЕСУС да се у идућој години замрзну пензије.

Словеначки министар финансија Франци Крижанич рекао је да трендови у другој половини ове године не потврђују катастрофалне најаве да ће БДП ове године пасти више од осам одсто и да би дуг државе односно јавних финансија могао до 2013. године порасти на "јужноамеричких" 20 милијарди евра.

Он је навео да стратегија Владе за излазак из кризе постоји и психолошки је захтјевна, али је Влада одлучна у намјери да замрзавањем расхода у идуће двије године на овогодишњем нивоу, буџетски дефицит у идуће три године сведе на испод три одсто БДП.

Крижанич истиче да Влада не предвиђа радикалне пореске захвате осим ако се стање не би јако погоршало, објављено је на порталу "посливни.хр".

Он је додао да словеначка Влада релативно оптимистична очекивања о расту БДП у идућој години базира на очекиваном већем кориштењу европског кохезијског фонда, али и на основи учинака неких јачих државних инвестиција из ове и идуће године, нарочито реализације неких енергетских пројеката.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog