Nauka

Отвара се Сајам технике у Пловдиву

ПЛОВДИВ - У бугарском граду Пловдиву од 28. септембра до 3. октобра биће одржан 65. Међународни сајам технике на коме ће учествовати 1.985 предузећа из 44 државе.


Из Бугарске ће бити 787, а из иностранства 1.198 предузећа, који ће први пут на бугарском тржишту представити 15 свјетских новина и 72 производа.

Инострани партнер Сајма ове године је Мађарска, која ће се представити под мотом "иновације и креативност". У њеној експозицији ће бити укључене око 60 компанија из области машиноградње, аутомобилске индустрије, енергетике, екологије, технике и грађевинарства.

Предвиђена је изложба 30 холограмних слика, будући да је холограм мађарски изум, паралелно са шибицом, оловком, телефонском централом, електричном жељезницом. Међу најновијим открићима мађарских научника у саставу експозиције су стаклени бетон и апарат за лијечење уз помоћ свјетлости.

"Очекивали смо да се због кризе излагачи представе скромније, али видимо нешто сасвим ново - иновације на скоро сваком кораку", изјавио је директор Сајма Иван Соколов.

Послије Лондона, Пловдив је други град у Европи гдје ће бити приказана нова модификација чувене Рубикове коцке, која је сада у форми лопте. Током Јесењег сајма биће демонстриране технике за најбрже скидање тежине, а организоваће се и такмичења гледалца.

Познати пловдивски скулптор Цветко Сиромашки вајаће моделе аутомобила "Опела" и "Шевролета" током Аутосалона Пловдив који се организује у оквиру Међународног сајма технике.

Радови ће бити урађени од специјалног пластелина, а касније ће бити изливени у бронзи. На Аутосалуну у Пловдиву учествоваће 20 произвођача са више од 140 модела.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog