Svijet

Албанци узвраћају Македонцима: Тито вас је створио

СКОПЉЕ - Хајка на Македонску академију наука и умјетности (МАНУ), ауторе и редакторе „Енциклопедије Македоније" наставља се несмањеном жестином.


Државне институције и медији из часа у час пријављују и објављују имена међународних институција, грађанских асоцијација и појединаца који имају притужбе на садржину енциклопедије, без обзира на истину да је уопште нису додирнули а камоли прочитали.

Може изгледати апсурдно,али су се академик Милан Ђурчинов и многе његове колеге академици медијима пожалили да „Енциклопедију Македоније" још нису видјели и да је то разлог што немају коментар на халабуку која се подигла око капиталног дјела њихове матичне куће (МАНУ).

Ако није изненађене реакција косовских Албанаца, онда јесте протест Македонаца из дијаспоре, из далеке Аустралије. Ови први су дочекали прилику да се Македонцима наругају, не водећи рачуна о тежини квалификација које изричу на рачун Македонаца и њихове државе.

Први човек косовског парламента, по професији доктор историјских наука, Јакуп Краснићи је приштинском „Зерију" изјавио да је „нечувено да земља која нема свој идентитет тако безочно искривљује историјске чињенице о Албанцима".

Краснићи је, како преноси македонска агенција Нетпрес, између осталог рекао и ово: „Македонци још не успијевају да створе свој национални идентитет, не знају да ли су Македонци створени Титовим декретом, да ли воде порекло од бугарског краља Самуила, а често претендују да су потомци Александра Македонског, који је илирског порекла."

Челници Македонске алијансе у Аустралији су такође жестоко реаговали. Македонској академији наука и уметности упутили су писмо у којем захтјевају повлачење енциклопедије,а као разлог наводе „кривотворење научних и историјских чињеница о античком поријеклу Македонаца".

„Македонска дијаспора у Аустралији, као нераскидиви дио македонске нације, дубоко је погођена и револтирана пропустом који је учињен при писању 'Енциклопедије Македоније'и сматрамо да она треба да буде допуњена чињеницама из историје античке Македоније."

Везана вијест: Албанци проти Енцикопедије Македоније

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog