Svijet

Сакашвили: Абхазија је срце Грузије

ЊУЈОРК, ПИТСБУРГ - Предсједник Грузије Михаил Сакашвили направио је са говорнице Генералне скупштине УН паралелу између „берлинског зида" и губитка територијалне цјеловитости Грузије, изражавајући увјерење да ће осамостаљена аутономна република Абхазија бити враћена у састав Грузије.


„Трагичним стицајем околности Грузија је, као и Њемачка у прошлој генерацији, нација са дубоком раном", рекао је Сакашвили касно синоћ, додајући да „зид одваја пети дио" територије Грузије и „дијели Европу".

Сакашвили је Абхазију назвао „колијевком грузијске цивилизације".

Према његовим ријечима, „од времена Јасона и Аргонаута", Абхазија је имала посебан значај грузијског „пута кроз историју".

„Временом ће Абхазија поново постати што је била - најчудеснији дио Грузије", рекао је грузијски предсједник, не помињући конкретно другу отцијепљену аутономију Јужну Осетију и рекавши само да је прије годину дана на његову земљу извршен „напад".

Не наводећи кога има у виду, Сакашвили је рекао да су „њихови претходници" упадали у Пољску, Финску, Мађарску, Чехословачку и Авганистан и „збрисали са лица земље" Грозни.

Агенција Итар-Тас с пренијела је да је руски предсједник Дмитриј Медведев пред студентима Универзитета у Питсбургу изразио увјерење да ће Русија - која је послије грузијског напада на Јужну Осетију признала августа 2008. и Абхазију и Јужну Осетију, имати најбоље односе са народом и властима Грузије али неће имати посла са Сакашвилијем, јер је извршио злочин.

„Русија ће градити најбоље односе са Грузијом, са владом Грузије, са руководством Грузије, али, у сваком случају, ја лично нећу имати никаквог посла са предсједником Сакашвилијем, јер сматрам да је починио злочин и против сопственог народа и против народа Јужне Осетије и Абхазије", рекао је Медведев.

Он је додао да се оцјена Москве да је у августу прошле године била извршена агресија не односи на грузијски народ и државу већ једино на активност Сакашвилија.

У Москви је данас најављено да ће министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров посјетити 2. и 3. октобра Абхазију и срести се са предсједником Абхаизје и министром спољних послова, Сергејом Багапшом и Сергејом Шамбом.

„Стране ће размотрити питања даљег развоја пријатељских односа између наших земаља, успостављања пуноправне међудржавне сарадње, пружања помоћи Абхазији у области безбједности, сарадње у међународним пословима и припреме дипломатских кадрова за републику", речено је у руском Министарству иностраних послова, пренео је Итар-Тас.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog