Politika

СДС предлаже далековод преко Брчког

БАЊА ЛУКА - Српска демократска странке предлаже потписивање уговора између Владе Републике Српске и Брчко дистрикта за изграду далековода, којим би Српска добила трајно право кориштења.


Потредсједник СДС Огњен Тадић рекао је да ова странка са забринутошћу очекује развој ситуације на релацији Влада РС - ОХР и да очекује реаговања, које ће бити највише штетне по Дејтонски мировни споразум.

"Зато сматрамо да одмах треба предуприједити неке радње, поготово у вези са `Електропреносом БиХ` и струјном комуникацијом преко Брчко дистрикта. Предлажемо да се одмах приђе потписивању уговора о изградњи далековода преко територије дистрикта, са трајним правом коришћења за РС или најмање 99 година, како је то по пословним обичајима ред", рекао је Тадић на конференцији за новинаре у Бањој Луци.

Он је истакао да СДС сматра лошим што су кориштена бонска овлашћења, поготово јер задиру у питања која нису у вези са Дејтонски споразум, већ за непосредну организацију земље, односе ентитета и Брчко дистрикта.

Тадић је оцијенио да је очигледно да се наметањем закона о "Електропреносу" жели урадити нешто што у енергетском смислу пресјеца РС и што практично од ње прави два ентитета, што је неприхватљиво.

Он је рекао да је СДС сматра крајње недопустивим понашање Хариса Силајџића и Жељка Комшића у САД за вријеме посјете Генералној скупштини УН, зато што нису критиковали наступ предсједника Хрватске Стјепана Месића и његове оцјене о РС и Дејтонском мировном споразуму.

"То говори да они не заступају интересе читаве земље, већ само једног броја људи, чак ни ФБиХ, јер су и тамо Срби конститутиван народ", рекао је Тадић.

Говорећи о Приједлогу закона о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дјела, Тадић је истакао да га брине што се овим законом не може доћи у позицију да се та имовина одузме.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog