Svijet

Kуба тражи подршку за укидање америчког ембарга

БЕОГРАД - Куба тражи окончање америчке блокаде и позвала је Србију и остале државе да 28. октобра на Генералној скупштини УН гласају за резолуцију којом Хавана предлаже укидање ембарга који проводи званични Вашингтон.


Кубанска амбасадорка у Београду Мерседес Мартинс Валдес изразила је очекивање да ће Србија подржати приједлог Кубе у УН, напомињући да је Србија до прошле године увијек подржавала резолуције које у УН предложи Хавана.

"Очекујемо да то буде случај и сада, јер су наше двије земље у пријатељским и добрим односима . Верујемо да ће се Београд придружити нашем ставу да се прекине америчка блокада Кубе", додала је Валдесова на конференцији за новинаре.

Она је рекла да се америчком блокадом "флагрантно и систематски крше људска права народа Кубе", као и уставна права грађана САД, којима се не дозвољава да путују на Кубу.

Према подацима амбасаде Кубе, од када су САД 1959. године увеле блокаду Куби, тој земљи је нанијета економска штета већа од 86 милијарди долара.

Валдесова је напоменула да Куба подржава територијални интегритет и суверенитет Србије у вези са питањем Косова и Метохије и залаже се за поштовање међународног права.

Она је истакла да се Куба која није признала косовску независности и подржала је иницијативу Србије да се затражи мишљење Међународног суда правде, залаже за одбрану принципа из Повеље УН.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog