Društvo

Руси не траже промјену назива београдских улица

БЕОГРАД - Представници Руске Федерације неће Србији упутити никакав званичан захтјев да се неким улицама у Београду врате имена совјетских ослободилаца из Другог свјетског рата, речено је данас у руској амбасади.


„Став који је изнио руски амбасадор Александар Конузин не представља никакав захтјев већ мишљење да улице у Београду треба да носе имена оних који су га ослободили", нагласили су у амбасади.

Ово питање се покренуло након што је дневни лист „Блиц" пренио да је амбасадор Конузин изјавио да сматра да је учињена историјска неправда према совјетским војсковођама, јер су улицама које су носиле њихова имена називи промијењени.

Прецизирано је, такође, да се ради о унутрашнем питању Србије и да је евентуална одлука о том питању на градским властима.

Градска комисија за доделу назива улица и тргова до сада није добила ни један захтјев да се улицама у Београду, које су раније носиле имена совјетских хероја и војсковођа, врате стари називи или да њихова имена понесу друге улице у главном граду, потврдио је данас Танјугу председник те комисије Петар Ђорђевић.

У Београду су четири улиценосиле имена по совјетским ослободиоцима Београда: Генерала Жанова (данас Ресавска), Генерала Толбухина (данас Макензијева), Булевар Црвене Армије (данашњи Јужни Булевар) и Булевар Лењина (данас Булевар Михајла Пупина).

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog