Republika Srpska

Ново појефтињење сумња у високе цијене нафте

ЊУЈОРК - Сирова нафта је данас на берзи у Њујорку појефтинила на око 68 долара за барел, након јучерашњег пада цијене од готово четири одсто изазваног неочекиваним растом залиха те сировине и њених деривата у САД, што је изазвало сумњу да је тренутна висока цијена "течног злата" неоправдана.


Цијена америчке "лаке" нафте за терминску испоруку у новембру је на Њујоршкој робној берзи пала за 55 центи, на 68,42 долара за барел, што је готово пет одсто мање у односу на почетак седмице, док је истовремено европска "брент" нафта на Међународној берзи петролеја у Лондону појефтинила за 47 центи на 67,52 долара за барел.

Статистичка служба америчког Министарства енергетике је синоћ објавила недељни извештај који је показао раст залиха нафте од 2,8 милиона барела у САД прошле седмице, док су аналитичари очекивали пад од 1,5 милиона барела.

Поред тога, значајно су порасле и залихе бензина, лож уља и дизела, показао је извјештај, што је подстакло забринутост да је тражња у том највећем свјетском потрошачу енергената и даље крхка.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog