Društvo

Коме се у Србији учи румунски?

БЕОГРАД/БОР - Министарство просвете Србије одобрило је изборни предмет румунски језик са елементима националне културе, али због недовољног интересовања ученика, настава још није почела, речено је у ресорном министарству.


Реагујући на оптужбе Националног савјета влашке националне мањине (НСВНМ) да је Министарство просвете одуговлачило са обавјештавањем школских управа и основних школа да уврсте предмет матерњи језик са елементима националне културе - Румунски језик, то министарство наводи да је предузело све мјере како би се тај језик увео као изборни предмет.

„Министарство просвете је на време одобрило изборни предмет румунски језик са елементима националне културе и о томе обавестило школске управе у Зајечару и Пожаревцу, које су обавештење проследиле директорима школа", навели су у том министарству.

У Министарсву просвете додају да је за почетак наставе у једној школи потребно да се за тај предмет опредијели најмање 15 ученика, што није био случај.

„Уколико се интересовање ученика у школама увећа, нико неће оспорити право да се румунски језик изучава као изборни предмет", поручили су у министарству.

НСВНМ раније је саопштио да је почео процедуру увођења предмета румунски језик у основне школе у мјестима насељеним влашким становништвом у складу са Законом о заштити права и слобода националних мањина, али да су Министарство просвјете и директори десет школа, на све начине одуговлачили са примјеном овог изборног предмета.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog