Politika

Радојичић: Док је наметања, нема договора

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио да у БиХ нема договора док год једна страна буде имала сигурност да ће њене намјере бити проведене наметнутим одлукама.


"Високи представник не слуша народ у РС. Он слуша дијелом стране факторе који су га довели, а дијелом сарајевску чаршију и док год једна страна у БиХ буде имала сигурност да ће њихове намјере бити провођене кроз наметнуте одлуке, дотле нема договора у БиХ", рекао је Радојичић.

Он наглашава да то није пут трансформације међународног присуства у БиХ, већ је то пут у потпуну зависност и у владање декретима.

"Ова криза иде ка томе да сад високи представник у колизији са РС треба малтене сваки дан да намеће нове одлуке којима ће нешто проглашавати и поништавати и то међународну заједницу уводи у потпуни протекторат над БиХ. То нема везе са вољом народа у РС. Када је ријеч о вољи народа РС, она је изражена на изборима и народ изабере данас једну, сутра другу странку", рекао је Радојичић.

Он је нагласио да је спорно даље наметање високог представника у било којој области, подсјећајући да је високи представник у петак донио осам закона за једно поподне, а након тога су услиједили налози супервизора за Брчко.

"Даље, спорно је одлучивање у `Електропреносу`, јер док год ФБиХ зна да има великог тату који ће за њу да одлучи, било да је ријеч о странцу, члану Управног одбора, било да је ријеч о високом представнику који ће нешто наметнути, нема договора и не само у овој области, него и у свим другим областима", рекао је Радојичић.

Он је указао на то да супервизор први говори о распаду "Електропреноса", док РС све вријеме тражи фер унутрашње односе у тој компанији, дефинисање преносних подручја, начина одлучивања и распореда средстава.

"Он прописује неке ситуације за случај распада компаније и ту уводи у појам узимање имовине и додјелу те имовине некоме ко није титулар и то је сада у супротности са низом ствари од Европске конвенције о људским правима и слободама и њеним пратећим протоколима, па наравно и до Устава који гарантује право на својину", истиче Радојичић.

Он подсјећа да је у континуитету од 1995. године био концепт снажне РС и свака власт која је била у РС имала је проблем комуникације са Сарајевом и дјелимичан проблем комуникације са међународном заједницом и свака власт у току свог мандата је била мање или више оцрњена.

Радојичић је навео да проблем међународне заједнице и Сарајева није предсједник Владе РС Милорад Додик, који је сваки дан у пет негативних прилога присутан у федералним медијима, јер очито постоји проблем са генералним јавним мњењем, а то неки не желе да схвате.

"Нажалост, ово је простор који је очито дугорочно проблематичан и то због унутрашњих разлика и због међународних интереса он више личи на Либан и Блиски исток него на Европу, јер се овдје све више успоставља однос снага у ком ће тињати замрзнути сукоб дуго времена и чини ми се да то одговара једном дијелу међународне заједнице", каже Радојичић.

Он је констатовао да овдје важи правило "завади па владај" и док год СНСД дјелује кохерентно и снажно изнутра постојаће покушаји да се направи пометња изнутра и то се повремено појачава и повремено стагнира.

"Како се повећава криза, тако се повећавају и притисци и подметања. Политичко вођство РС потпуно је свјесно тога и ми нисмо наивни, нисмо ми од јуче у политици. Наравно, не можете бити потпуно имуни, јер међународни центри моћи утичу на такве ствари, али смо свјесни те ситуације и свјесни смо да то није завршило, само се појавни облици мијењају", додао је предсједик Народне скупштине РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog