Društvo

Mинистар Ристовић на обиљежавању пробоја Солунског фронта

БАЊА ЛУКА - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Раде Ристовић борави у дводневној посјети Грчкој, гдје ће током викенда у име Владе РС положити цвијеће српским борцима на војничком гробљу на Зејтинлику у Солуну и на Поликастри.


Министар Ристовић рекао је да је обиљежавање 91. годишњице пробоја Солунског фронта у програму обиљежавања значајних историјских догађаја које његује Влада РС.

Министар Ристовић, који је предсједник Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, положиће цвијеће заједно са делегацијама Србије, Италије, Велике Британије, Француске и Грчке.

Српска војска, у којој се борио знатан број добровољаца из свих југословенских крајева, на Солунском фронту имала је укупно 42 725 погинулих и рањених. Пали српски војници сахрањени су на војничком гробљу Зејтинлик у Солуну.

Солунски фронт, који су на Балкану створили савезници од 1915. до 1918. године од Дедеагача до Валоне у дужини од скоро 600 километара, добио је назив по главној бази - Солуну.

На овом фронту биле су распоређене савезничке француске, српске, британске, грчке и италијанске трупе, а до 1917. године и руске, против централних сила Њемачке, Бугарске и Аустроугарске.

Стварање Солунског фронта почело је 5. октобра 1915. у Солуну искрцавањем двије француске и једне британске дивизије, а од марта до половине маја 1916. године са Крфа је пребачена и српска војска, коју је чинило 6 025 официра и 124 190 војника.

Главни удар 1918. године извела је српска војска - шест пјешадијских и једна коњичка дивизија, ојачане са двије француске пјешадијске дивизије. Пробој је извршен од 15. до 17. септембра 1918. године.

Послије пробоја Аустро-угарска је 4. новембра положила оружје, чиме је убрзан и коначни пад Њемачке.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog