Svijet

Aхмадинеџад: Инспекција је добродошла

ТЕХЕРАН - Новооткривено иранско нуклеарно постројење отворено је за инспекцију УН, изјавио је предсједник Ирана Махмуд Ахмадинеџад.


Ирански лидер истиче да је нуклеарка у близини светог града Ком у складу са прописима УН, јавила је мрежа Би-Би-Си.

Лидери САД, Велике Британије и Француске оптужили су Иран да гради нову нуклеарку за обогаћивање уранијума, поред постројења Натанц, што се коси са прописима УН.

Лидери ових земаља позвали су на оштре санкције против Ирана уколико не буде у потпуности сарађивао са великим силама.

Ахмадинеџад је на конференцији за новинаре у Њујорку, гдје учествује на зајседању Генералне скупштине УН, одбацио критике Запада.

Он је оцијенио да су лидери ових западних земаља направили велику грешку и да ће због тога зажалити.

"Немамо никакав проблем са инспекцијом постројења. Не бојимо се ничега", рекао је Ахмадинеџад одговарајући на позиве да инспектори Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/ одмах прегледају постројење.

Он је додао да амерички предсједник Барак Обама није нуклеарни експерт и да тај посао треба да обави ИАЕА.

Ирански предсједник одбацио је оптужбе да је постројење за обогаћивање уранијума у Ирану тајно.

"Да је то био тајни план, не бисмо обавијестили Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА)", рекао је Ахмадинеџад.

Исламска Република инсистира да је обавезна да објави информацију о новој електрани 180 дана прије него што у њу унесе радиоактивни материјал.

Иран је обавијестио ИАЕА да гради друго постројење за обогаћивање уранијума, у вријеме припрема за разговоре са шест свјетских сила о свом атомском програму 1. октобра.

Амерички предсједник Барак Обама и остали западни лидери оптужили су Иран да у тајности гради нову нуклеарну електрану и затражили да Техеран одмах обустави овај "директан изазов" за међународну заједницу.

Ахмадинеџад је поновио став Техерана да Иран није заинтересован за градњу нуклеарног оружја јер је то "није хумано".

Ахмадинеџад је говорио неколико сати након што су Обама, премијер Британије Гордон Браун и француски предсједник Николас Саркози на самиту 20 најразвијенијих земаља свијета Г20 у америчком граду Питсбургу оптужили Техеран да гради ново нуклеарно постројење.

"Одлука Ирана да гради тајно постројење представља директан изазов основама глобалног неширења наоружања", истакао је амерички предсједник Барак Обама.

Вјерује се да Иран овим новим постројењем прави одступницу у случају напада на нуклеарку Натанц, али се страхује да ће се ту обављати процес обогаћивања уранијума на много вишем нивоу који би омогућио нуклеарну експлозију.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog