Svijet

Гадафи се срео са жртвама авионске несреће изнад Локербија

ЊУЈОРК - Либијски вођа Моамер Гадафи изјавио је да се састао са члановима породица жртава терористичког напада на авион који је експлодирао изнад шкотског мјеста Локерби и да им је током сусрета изразио саучешће.


"Да, састао сам се са једним бројем породица. То је био пријатељски сусрет", изјавио је Гадафи у интервјуу америчкој тв станици Си-Ен-Ен.

Либијски вођа боравио је ове недеље у Њујорку гдје је први пут за 40 година колико је на власти, учествовао у раду Генералне скупштине УН.

"Изразио сам саучешће породицама због њиховог губитка. Оне су заузврат мени изразиле саучешће због губитка ћерке која је страдала у америчком ваздушном нападу 1986", рекао је Гадафи.

Гадафијева усвојена ћерка и још 43 особе су страдале у ваздушном нападу америчке авијације 15. априла 1986. на резиденције либијског вође у Триполију и Бенгазију, као одговор на атентат који је раније изведен у западном Берлину.

Око 270 особа, углавном америчких држављана, погинуло је у експлозији авиона компаније "Пан Ам" 1988, изнад шкотског села Локерби.

"Нико не може да подржи такве поступке и да не буде потресен због такве трагедије. Било да је ријеч о Локербију или ваздушном нападу 1986. на Либију. Сви смо ми породице жртава", рекао је Гадафи.

Адвокатица Лиза Гибсон чији је брат погинуо 1988, изјавила је да су она и члан породице још једне од жртава, састали се у Њујорку са либијским вођом.

Гибсон, која живи у Колорадо Спрингсу изјавила је да је састанак у седишту либијске мисије у УН организовао либијски амбасадор при УН.

"Он (Гадафи) је уопштено говорио да му је жао због жртава, али нисмо улазили у детаље око бомбардовања. Био је веома пријатељски расположен према нама, мислим да је био ганут нашим присуством", изјавила је Гибсон додајући да је састанак трајао око десет минута.

Прича око несреће која се десила изнад Локербија поново је актуелизована након што је објављено да је Абдел Басета ал-Меграхи, који је осуђен као кривац за ову несрећу, пуштен на слободу, јер болује од неизљечиве болести, али и као компромис Влада Велике Британије и Либије у трговинском споразуму са нафтом и гасом.

Везана вијест 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog