Društvo

Шутановац: Опет Србин радо иде у војнике

СОМБОР - Министар одбране Србије Драган Шутановац истакао је данас на свечаном полагању заклетве војника септембарске генерације да велики одзив младих за служење војног рока показује да се вратило поверење у Војску Србије и да се реформе у тој области спроводе на прави начин.


Шутановац је истакао да се у овом року први пут десило да ВС не може да прихвати све оне који су желели да служе војни рок у униформи од када је омогућено цивилно служење.

Честитајући младим војницима и њиховој родбини и пријатељима на пoлженој заклетви, министар одбране је истакао и да Министарство одбране и ВС по први пут добијају писма са молбом да се неком омогући да служи војни рок у униформи.

Шутановац је честитао свима који су допринијели да се врати повјерење у војну професију и углед војске на ниво који је неопходан.

Он је истакао и да то показује да се реформе у систему одбране спроводе на прави начин, додајући да се реформски процеси спроводе како би се повећао ниво оперативне способности војске, а све у циљу да грађани буду спокојни, а Србија просперитетна држава.

Шутановац је истакао и да је ВС показала да је спремна и способна да испуни обавезе из све три мисије - одбрана земље, учешће у мировним операцијама и помоћи цивилима у случају елементарних непогода.

Министар је навео примјер недавно организоване војно-медицинске вјежбе у Нишу која је показала да комплетан систем одбране има велики потенцијал, признат и у свијету, у области помоћи цивилима у случају елементарних непогода, као и недавни међународни аеромитинг на Батајници, на коме је бројним присуством страних учесника показано и да је Србија фактор стабилности.

Шутановац је поновио и да влада велико интересовање међу младима за школовање у Војној гимназији и на Војној академији, која је, како је истакао, постала једна од најпрестижнијих војно образовних установа у Србији.

Он је истакао да су Министарство одбране и ВС у протеклом периоду показале да су постали стуб међународне сарадње државе, али и стуб у области привреде и економије, подсјетивши на извозне уговоре домаће намјенске индустрије, чиме се помаже грађанима да у тешким економским условима могу да зараде.

Свечаност полагања војничке заклетве данас је одржана и у центрима за обуку у Крушевцу, Панчеву, Јакову, Зајечару, Лесковцу и Ваљеву.

Поред Шутановца, свечаности полагања заклетве у Сомбору присуствовао је и начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић.

Први пут у истом строју чину полагања заклетве присуствовале су и жене професионални војници, које су послије успјешно савладане обуке стекле услов за пријем у професионалну војну службу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog