Politika

Инцко: Савјест ми је мирна, радим по Дејтону

БАЊАЛУКА - Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да су последње одлуке које је наметнуо у складу са Дејтонским мировним споразумом и ранијим договорима ентитета.


Он није желио да саопшти које ће мјере предузети ако парламент Републике Српске у сриједу подржи закључке ентитетске владе поводом његових наметнутих одлука у вези са „Електропреносом БиХ" и дистриктом Брчко.

„Ја имам неке варијанте у глави, али се надам да ће у међувремену премијер Федерације БиХ Мустафа Мујезиновић имати састанак са Додиком и да ће се они договорити као власници компаније „Електропренос", рекао је Инцко новинарима у Бањалуци.

Високи представник рекао је да му „није јасно зашто је Српска бурно реаговала" на његове наметнуте одлуке о компанији „Електропренос БиХ" и дистрикту Брчко, додајући да је својим потезима само желио да оконча вишегодишњи застој како би се што прије окончао мандат ОХР у БиХ.

Према његовим ријечима, власти у Срској су реаговале пренаглашено, тим прије што није није довео у питање раније договорену власничку структуру у „Електропреносу БиХ", већ је само продужио мандат директору Душану Мијатовићу, како би предузеће могло да ради.

Подсјетио је да је Мијатовић по националности Србин.

Инцко је појаснио да је у циљу окончања супервизије у Брчком грађанима дистрикта дао могућност да ентитетско држављанство промијене у држављанство дистрикта, а да је одлуку о расподјели средстава сукцесије имовине бивше Југославије донио на основу става које је Савјет министара БиХ донио неколико дана раније.

Високи представник поручио је да му је „савјест чиста" и да ће се појавити пред аустријским судом ако Влада Српске поднесе тужбу против њега.

Влада Српске је раније саопштила да ће тужити све досадашње високе представнике који су, како је наведено, наметањем закона у БиХ прекршили Дејтонски споразум.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog