Politika

Додик: Ићи ћемо својим путем

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Српска кренути својим путем ако међународна заједница буде кршила Дејтонски мировни споразум.


„Српска ће међународни уговор из Дејтона поштовати, али ако међународна заједница крши тај споразум, Српска ће кренити својим путем јер нема циља који може утицати да било коју нашу надлежност пренесемо на БиХ", казао је Додик новинарима у Модричи.

Он је навео да „све што је Српској отето, мораће бити враћено", додајући да власти овог ентитета „не желе сукобе, али да свима мора бити јасно да је Српска стварност".

Додик је поручио и да Српска неће прихватити ниједну наметнуту одлуку високог представника, најављујући повлачење српских представника из заједничких институција БиХ.

Он је казао да се данас неће састати са високим представником у БиХ Валентином Инцком, који борави у Бањалуци, оцјењујући да су последње одлуке које је високи представник наметнуо, Инцку „подметнули одређени службеници ОХР".

Према његовим ријечима, Валентин Инцко „нема лоше намјере, али има лошу навику да подлијеже утицају недобронамерних људи".

Додик је казао да саопштење Савјета за имплементацију мира у БиХ, којим се даје подршка Инцковим наметнутим одлукама, „звучи комично и долази по инерцији".

„Савјет за имплементацију мира у БиХ је вјештачка творевина и њега Дејтонски споразум није предвидио", казао је премијер Српске.

Он је поручио да његов Савез независних социјалдемократа прекида сваку врсту сарадње са Странком демократске акције, најављујући смјену министара СДА у Влади Српске и повлачење министра његове СНСД из Владе Федерације БиХ.

Председник Народне скупштине РС Игор Радојичић рекао је да се Српска и БиХ тренутно налазе у добокој политичкој кризи, коју је изазвала медународна заједница својим потезима.

Он сматра да ОХР треба да оконча мандат у БиХ, поручујући да је прошао период наметања рјешења.

Радојичић је најавио да ће парламент у сриједу усвојити закључке Владе, којима се не прихвата сет закона који је високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо у вези са окончањем супервизије у дистрикту Брчко.

Највиши званичници Српске данас су у Модричи присуствовали парастосу који је служен поводом годишњице смрти бившег предсједника Милана Јелића.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog