Svijet

Папа Бенедикт XVI позива Чехе да се врате католичанству

ПРАГ - Папа Бенедикт XVI позвао је данас чешке грађане да поново открију своје хришћанске корјене, изгубљене током четири деценије тоталитарне власти, све до прије 20 година, када је пад комунизма поново отворио пут за вјерске слободе.


Поглавар Римокатоличке цркве стигао је данас у тродневну посјету Прагу, с намјером да подржи Чешку католичку цркву, највећу у тој земљи, али и пропорционално најслабију на свијету, с обзиром на то да се већина чешких грађана изјашњавају као атеисти.

У обраћању на прашком аеродрому, Бенедикт је подсјетио на предстојећу годишњицу „плишане револуције" у којој је у новембру 1989. срушен комунизам у Чешкој.

„Посебна трагедија која је задесила ову земљу био је немилосрдан покушај тадашњих власти да угуше глас Цркве", рекао је Бенедикт XVI.

„Данас, када су вјерске слободе поново успостављене, позивам грађане ове земље да поново открију хришћанску традицију која је обликовала њихову културу и позивам хришћанску заједницу да пусти свој глас у вријеме суочавања са изазовима новог миленијума", додао је поглавар Римокатоличке цркве.

За разлику од сусједне Пољске, лидери некадашње Чехословачке били су отворено секуларних опредјељења, а многи од њих били су ближи средњовијековним реформистичким покретима него католицизму.

Током четири деценије комунистичке власти, од 1948. до 1989., вјерске слободе биле су угушене, манастири затворени, а многи свештеници и верници похапшени.

Највише три милиона од укупно 10,5 милиона чешких грађана изјашњавају се као католици, али још мањи број редовно одлази у цркву.

Током тродневне посјете, папа ће одржати двије мисе и посјетити неколико цркава у Прагу и другим градовима и разговарати са чешким предсједником Вацлавом Клаусом и премијером Јаном Фишером.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog