Republika Srpska

Џомбић: Укупни приходи мањи за око 15 одсто

БАЊА ЛУКА - Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да су укупни приходи ове године мањи за око 15 одсто, у односу на прошлу годину, а да се највећи дио односи на индиректне порезе.


"Највећи недостатак прихода је од индиректних пореза. Што се тиче директиних, у првих седам мјесеци биљежимо повећање за 80.000.000 КМ, у односу на исти период прошле године, када саберемо и доприносе и директне порезе којим управља РС, с тим што су порези нешто смањени у корист доприноса, зато што смо законским рјешењем смањили порезе на плате са 10 на осам одсто, а у корист Фонда здравства и фонда ПИО", објаснио је Џомбић.

Џомбић је рекао да Министарство свакодневно прати приходе, истакавши да се они извршавају у складу са ребалансом урађеном средином године

"Имајући у виду трентуно стање, мислимо да не би требало бити никаквих проблема до краја године са извршењем прихода у складу са ребалансом", оцијенио је Џомбић.

Према његовим ријечима, врло постепено се троши новац, а води се рачуна о свакој марки коју је РС добила на основу стендбај аранжмана од Међународног монетарног фонда.

"Пратимо и приходе и расходе и правимо значајне уштеде на расходовној страни. Покушавамо да направимо веће уштеде, него што је то ребалансом планирано", рекао је Џомбић и нагласио да су нетачне приче да се новац са посебних рачуна расипа на све стране.

"То је само прича, која није истинита", закључио је министар финансија Српске.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog