Politika

Додик и Мујезиновић: Сагласност за договарање

ДОБОЈ - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да на данашњем састанку са премијером Федерације БиХ /ФБиХ/ Мустафом Мујезиновићем постигнута сагласност да предсједник Скупштине акционара "Електропреноса БиХ" закаже сједницу Скупштине на којој би била разматрана отворена питања у вези функционисања ове компаније.


"Ми из Српске сматрамо да високи представник мора да стави ван снаге своје одлуке у вези ове корпорације, јер нису у складу са директивама ЕУ и да након тога људи могу да врше своје активности на припреми Скупштине", рекао је Додик новинарима у Добоју након састанка.

Он је навео да Српска није против функционисања "Електропреноса БиХ", али да тражи да буду заштићена њена права по питању капитала који се тамо налази.

"Српска је натјерана да унесе у власништво компаније 110 киловотни преносни систем мреже и укњижи га у 'Електропренос", а иста та мрежа у ФБиХ дата је компанији на коришћење, што значи да није укњижена у власништво компаније", рекао је Додик.

Он је навео да федерални премијер подржава одлуку високог представника, јер сматра да таквим одлукама треба да се гради систем у БиХ, која је, према Додиковом мишљењу, на тај начин неодржива.

"Највећи број прекршаја Дејтонског споразума урадили су разни високи представници, доносећи законе за које нису имали право, јер по Уставу нигдје не пише да то право имају. У бонским овлашћењима пише да високи представник може да донесе одлуку из домена рада Предсједништва и Савјета министара БиХ, и нигдје се не помиње домен рада Скупштине и осталих тијела", рекао је Додик.

Он је навео да не постоји ниједан акт у области "Електропреноса БиХ" да је договорен.

"Све једна одлука и закони, статут и пословник о раду донесени су наметањем, а оно што данас има као важећи акт наметнут је од високог представника и управе која је именована од високог представника", рекао је Додик.

Он је навео да су све то питања која су отворена и која треба рјешавати.

"Олако улажење високог представника у све ово говори прије свега о наивности, јер очито у Сарајеву у ОХР постоји једна група људи која сваког високог представника насуче на глупе одлуке. То исто раде и са господином Инцком, али ја вјерујем да он има добре намјере, а лоше сараднике", налгасио је Додик.

Он је додао да је на састанку било ријечи и о питању сукцесије или, како је рекао, средстава које је високи представник, опет, неовлашћено посегао да распореди и којим је довео у питање кредибилитет и функционисање заједничких органа у БиХ.

"На приједлог Владе ФБиХ извршио је расподјелу средства за ову годину и додијелио нова средства, без обзира што имају суфицит од 120 милиона, а све то је урађено да би се ентитети нашли у што већем финансијском проблему", рекао је Додик.

Он је додао да високи представник још има могућност да своје одлуке стави ван снаге и покаже своју снагу, а не, како је навео, подаништво једној сарајевској групи.

"Дакле, ми у Српској нисмо против високог представника и тога да се у 'Електропреносу БиХ' изврше промјене, али смо против наметања одлука које су против Дејтонског споразума", поручио је Додик.

Предсједник Владе Федерације БиХ (ФБиХ) Мустафа Мујезиновић изјавио је да су ставови у вези са "Електопреносом БиХ" и даље подијељени, али да је једна заједничка ствар да компанија мора функционисати.

"Функционисање ове компаније највјероватније ћемо постићи одржавањем Скупштине, која већ дуже времена није одржана", сматра Мујезиновић.

Он је мишљења да треба примјенити одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка у вези са "Електропреносом БиХ" и све што у вези тога слиједи, јер, како је рекао, грађани БиХ не могу без електропреноса.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog