Republika Srpska

Иран жели развој експлоатације земног гаса

ТЕХЕРАН – Иран намерава да до децембра прода милијарду евра (1,47 милијарди долара) вредних државних обвезница како би финансирао развој гасног поља Јужни Парс, јавила је данас новинска агенција иранског министарства нафте, Шана.


Шана је у мају јавила да министаство планира да ове године емитује обвезница за укупно 4,24 милијарде долара, деноминованих у националној и страним валутама, и за укупно 12,2 милијарде у наредне три године, подсетила је агенција Блумберг.

Иран ради на развоју сопствених извора руда и енергената јер је оптерећен санкцијама Уједињених нација због развоја нуклеарног програма.

Техеран тврди да је програм намијењен само добијању електричне енергије, док га Вашингтон оптужује да ради на развоју нуклеарног оружја.

Коментаришући вијест из Техерана, Питер Бартлет, извршни директор „Егзотикса”, инвестиционе банке специјализоване за пословање на тржиштима у развоју, је оцијенио да „међународна обвезница из Ирана једноставно неће бити могућа”.

„Ниједној америчкој банци неће бити дозвољено да је купи, а неће ни већини европских банака”, рекао је он, оцјењујући да је у питању домаћа финансјска трансакција, односно покушај да се искористе домаћа штедња и резерве банака у страној валути и дознаке Иранаца који раде у иностранству.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog