Republika Srpska

Пензиoни фонд у САД под преоптерећењем

ВАШИНГТОН - Велики број отпуштања због економске кризе и захтјева за пријевремени одлазак у пензију отпуштених старијих радника натјераће америчко Социјално осигурање да у наредне двије године, први пут од осамдесетих година прошлог вијека, исплати више бенефиција него што ће прикупити новца од пореза.


Дефицит од 10 милијарди долара у 2010. и девет милијарди у 2011. години, међутим, како наглашавају из Социјалног, неће утицати на исплате пензионерима, јер је осигурање претходних година акумулирало вишак од укупно 2,5 билиона (хиљада милијарди) долара.

Пријаве за пријевремени одлазак у пензију повећане су за 23 одсто ове године, у односу на прошлу, док су захтјеви за инвалидске додатке скочили за око петину.

Званичници Социалног су очекивали повећање броја одлазака у пензију, јер су припадници такозване „бејби бум" генерације, рођене непосредно послије Другог свјетског рата, доспјели у године за пензионисање, али нису очекивали оволики пораст.

Рецесија је, међутим, довела до отпуштања многих запослених „у годинама", које нико не жели да запосли, па су они могли само да затраже пријевремен одлазак у пензију.

„Многи од оних који би у бољим временима наставили да раде, сада се одлучују за пензионисање", изјавио је Алан Ауербах, професор економије на Универзитету Калифорније.

„Да су млађи, звали бисмо их незапосленима", објаснио је он.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog