Politika

Tирк: Надам се споразуму са Тадићем

БЕОГРАД - Предсједник Словеније Данило Тирк рекао је да очекује ће током сутрашње посјете предсједника Србије Бориса Тадића Љубљани бити потписан међудржавни споразум којим би било ријешено питање права на пензију и социјално осигурање српских држављана који су дио радног стажа остварили у Словенији, као и Словенаца који су радили у Србији.


Тирк је рекао и да се лично заузео да се ријеши проблем ''избрисаних'' из регистра грађана Словеније, међу којима је највише Срба.

Он је изјавио да ће предстојећа посјета предсједника Србије Љубљани бити прилика да се размотре и ријеше нека од отворених питања у односима двију држава, али и размотре теме од регионалног и европског значаја.

Коментаришући најаве да би Србија могла да до краја године поднесе кандидатуру за чланство у ЕУ, Тирк је подсјетио да примјер Црне Горе и Албаније показује да ЕУ у овом тренутку није спремна да детаљније разматра нове кандидатуре.

"Морамо узети у обзир и чињеницу да свака земља мора да задовољи различите критеријуме, укључујући у неким случајевима сарадњу с Међународним кривичним судом за бившу Југославију. Та чињеница је важан дио процеса приближавања ЕУ'', истакао је Тирк.

Он је рекао да је политички тренутак у ЕУ, када је ријеч о њеном даљем проширењу, веома осјетљив, будући да процес потврђивања Лисабонског споразума још није окончан.

''Надам се да ће гласачи у Ирској подржати Лисабонски споразум и да ће у наредним мјесецима бити установљени нови органи ЕУ. Тек тада ћемо моћи да бацимо ново свијетло на питање проширења'', рекао је Тирк.

Коментаришући перспективе економске повезивања двију држава, Тирк је рекао да је задовољан садашњим нивоом сарадње и изразио наду да ће у будућности бити могући позитивни помаци на том пољу.

''Словенија има отворену економију. Инвеститори из Србије су добродошли и ми желимо да имамо још више инвестиција из те земље'', рекао је Тирк пред сутрашњу посјету српске државно-привредне делегације Љубљани.

Он сматра да двије државе треба да успоставе редовне консултације на нивоу предсједника, премијера и министара спољних послова како би се дефинисала питања од обостраног интереса и области у којима је могућа интензивнија сарадња.

Тирк је оцијенио и да разговори о сукцесији бивше СФРЈ добро напредују и истакао да је Словенија заинтересована да се питање имовине њених компанија у Србији коначно ријеши.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog