Politika

Бореновић: Све осим Дејтона је експеримент

БAЊA ЛУКA - БиХ може опстати само на дејтонским основама, а све друго би представљало експеримент који може имати негативне посљедице, изјавио је потпредсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић.


Коментаришући декларацију којом се тражи сазивање нове конференције о уређењу БиХ, усвојену у суботу на међународној конференцији у Бањој Луци под називом "Куда иду Европа и БиХ - између интеграције и изолације", Бореновић је рекао да су овакве декларације непотребне и да производе нова политичка сучељавања.

Учесници ове конференције, коју је организовала Паневропска унија БиХ, оцијенили су да БиХ као двоентитетски уређена земља, а на темељу Дејтонског споразума, нема никакве европске перспективе и да је потребно организовати нову конференцију о БиХ "која ће дати одговоре о темељним одредницама новог устава" .

Посланик Савеза независних социјалдемократа у Парламенту БиХ Лазар Продановић рекао је да овакве декларације не доприносе постизању компромиса у БиХ, већ охрабрују оне политичаре који прижељкују наметање рјешења.

Предсједник Социјалистичке партије РС Петар Ђокић рекао је да ставови у поменутој декларацији "немају никакве везе са стварним животом у БиХ", додајући да су то "несувисле приче и фикције".

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић истакао је да промјену Устава не треба стављати на дневни ред прије општих избора, нити док је ОХР присутан у БиХ, јер такве уставне промјене неће бити израз воље народа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog