Republika Srpska

Шпирић: Могућности за инвестирање много боље него што се мисли

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је данас да је обим страних инвестиција у БиХ прошле године износио 701 милион евра, а у првој половини ове године 204 милиона, што указује да су могућности за инвестирање у БиХ много боље него што је о томе изграђена перцепција и домаће и међународне јавности.


Шпирић је на почетку другог дана Бечког економског форума у Сарајеву навео да је укупан обим страног инвестирања у БиХ од 1994. до ове године износио 5,55 милијарди евра, од чега је 33 одсто инвестирано у производњу, 22 одсто у банкарство, 14 одсто у телекомуникације, 12 одсто у трговину, два одсто у транспорт итд.

"БиХ је земља која је због својих богатих ресурса изузетно привлачна инвеститорима, који ће заједно са домаћим привредним субјектима радити на унапређењу привредног развоја'' - нагласио је Шпирић, додајући да се амбијент за инвестиције у БиХ постепено поправља и приближава европским стандардима.

Предсједавајући Савјета министара БиХ, који је и покровитељ овог скупа, поручио је учесницима форума да посебну пажњу усмјере на велике могућности и ресурсе у области енергије.

"Процјене говоре да је тренутно у употреби само 40 одсто искористиве хидроенергије у БиХ. Студија енергетског сектора утврдила је потенцијале за хидро-производњу, чији је укупан капацитет 1824 мегавата у Федерацији БиХ и 1177 мегавата у Републици Српској'' - навео је Шпирић.

Према његовим ријечима, ово представља значајан ресурс и за многе од електрана су припремљене студије предизводљивости, прелиминарни пројекти или финансијске студије.

Истичући да се искориштавање овог потенцијала уклапа и у енергетску политику ЕУ, он је рекао да БиХ посједује и значајне потенцијале за развој малих хидроелектрана.

Он је навео да је студијом енергетског сектора установљено скоро 300 мегавата у планираним малим хидроелектранама, док би будући потенцијал могао да достигне и до 1 000 мегавата.

"Поменуо бих и друге важне инфраструктурне пројекте као што је изградња коридора `Пет це`, реконструкција жељезничке мреже, пловност Саве, успостављање Регионалног центра за сузбијање пожара у југоисточној Европи и Регионалног механизма за обезбјеђење од природних непогода'' - истакао је Шпирић.

Према његовом мишљењу, са становишта значајних инвестиција, како у енергетски сектор, тако и у било који други, регионални приступ има боље шансе за успјех.

"Привлачење инвестиција питање је које је одавно прешло државне границе. Земље региона морају да покажу више смисла за сарадњу у свим доменима, како политичким тако и економским. Из тог разлога сам и покренуо иницијативу према Секретаријату Регионалног центра за сарадњу који је смјештен у Сарајеву, за формирање Инвестиционе банке југоисточне Европе" - рекао је Шпирић.

Према његовим ријечима, управо због наведених разлога стратешко опредјељење и приоритет БиХ је развијање регионалне сарадње с циљем да земље појединачно, као и регион у цјелини, напредују и у свим сегментима достигну неопходне стандарде за интеграције у европске структуре са посебним фокусом на развој регионалних капацитета.

"Жеља ми је да се са данашње конференције пошаљу поруке о позитивној привредној клими и потенцијалима БиХ, као и поруке инвеститорима да је Бих спремна за даљи развој привреде и да представља сигурно подручје за пласман инвестиција и новца'' - поручио је Шпирић.

Генерални секретар Бечког економског форума Елена Кирчева рекла је да је важно да буду елиминисане административне баријере, што је један од предуслова за реализацију пројеката инвестирања у БиХ.

Она је истакла да је око 70 компанија из Аустрије и других земаља изразило жељу да учествује на овом форуму и да то треба искористити.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog