Svijet

Британци о Меркеловој: Чека је питање нуклеарки и Авганистана

ЛОНДОН - Британски дневник "Тајмс" оцјењује да јучерашња побједа на изборима у Њемачкој Ангели Меркел даје додатни ауторитет у Европи и унутар НАТО, али да то вјероватно неће промијенити "њен ненамјетљиви стил или опредјељење да влада путем консензуса".


Лист истиче да ће њен јасан мандат и постојани њемачки опоравак од рецесије дати њеним ставовима додатну тежину у Француској и Америци, кључним партнерима Њемачке.

Према писању листа, Ангела Меркел је потврдила свој политички ауторитет и сада има изванредну прилику да проведе читав низ реформи, прије свега да њемачку привреду доведе у ред и поново да освоји изгубљена извозна тржишта.

"Тајмс" истиче да ће нови стари канцелар морати да одустане од програма затварања нуклеарки, уколико не жели да још више зависи од руског гаса, те да се позабави непопуларним присуством њемачких снага у Авганистану.

"Ангели Меркел је изгласано поверење, чему би мало који други актуелни европски лидер тренутно могао да се нада. Најјача европска привреда добила је руководство које је у протекле четири године било, можда и превише ненаметљиво. Нова самоувереност Берлина помоћи ће свим његовим савезницима", сматра "Тајмс."

Британски дневник "Гардијан" сматра да је Меркелова освојила други мандат тако што је убиједила бираче да није партијски лидер, већ `народни` канцелар.

"Гардијан" примјећује да Меркелову, која је "идеолошки неопредијељена, наклоњена центру, несклона сукобима", није лако "прочитати'.

Лист констатује да јој је тај приступ донио побједу, али не и тријумф, јер је њена Хришћанскодемократска унија освојила мање гласова него на изборима 2005. године, што отвара простор за "нападе" из саме странке.

Према "Гардијану", велики побједници на изборима су "Слободне демократе," са којима Ангела Меркел намјерава да уђе у коалицију и који су са 15 одсто гласова остварили свој најбољи резултат.

Коалиција са Слободним демократама омогућиће Меркеловој да се "помјери" удесно и да буде још одлучнија у одбрани њемачких националних интереса.

"На нивоу ЕУ то ће значити да ће инсистирати на Лисабонском уговору, уколико га Ирци усвоје на референдуму 2. октобра. На финансијском плану, Меркелова ће се опирати америчком притиску да обузда извоз и подстиче потражњу на домаћем тржишту, а истовремено ће се залагати за смањење стимулативних пакета, како би се смањила јавна потрошња. Све то ће довести до несугласица са Лондоном и Вашингтоном," закључује "Гардијан и додаје да је реизбору Ангеле Меркел допринео и утисак да она зна шта ради током финансијске кризе али да сада када је побиједила, то ће бити стављено на пробу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog