Republika Srpska

Цветковић: Спољнотрговински суфицит од 320 милиона долара

БЕОГРАД - Предсједник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је данас да је у првој половини године остварен суфицит у спољнотрговинској размјени пољопривредних производа више од 320 милиона долара, што ће допринијети смањењу укупног спољнотрговинског дефицита.


На отварању националне конференције "Агробизнис Србије 2010 - међународне интеграције и перспективе", Цветковић је изразио очекивање да ће производња свих ратарских култура у овој години забиљежити раст, што ће обезбиједити позитиван ефекат на бруто домаћи производ земље.

Он сматра да је развој пољопривреде један од стубова равномјерног регионалног развоја земље и да је стабилизовано свјетско тржиште пољопривредних производа, јер се предвиђа благи раст тражње и одржање постојећих нивоа цијена.

Цветковић је рекао да се Србија налази на крају успјешне пољопривредне сезоне.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Саша Драгин очекује да ће суфицит у спољнотрговинској размјени пољопривредних производа до краја године премашити прошлогодишњи, који је био око 600 милиона долара, "што ће показати праву снагу српског аграра, чак и у време економске кризе".

Према његовим ријечима, ово је кључна година за пољопривреду Србије што се тиче увођења новог европског законодавства у српску пољопривреду.

Директор Мисије УСАИД у Србији, Мајкл Харви, рекао је да је пољопривредни сектор један од погонских мотора српске економије и истакао да суфицит који се остварује у том сектору представља наду да читава економија може да се покрене напријед.

Скуп је организовало Удружење новинара за пољопривреду "Агропрес", у сарадњи са Агробизнис пројектом УСАИД и уз подршку Минстарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog