Društvo

Проблеме избјеглих и расељених могуће ријешити једино задужењем

БАЊА ЛУКА - Министар за избјегла и расељена лица Републике Српске Омер Бранковић сматра да се једино међународним задужењем БиХ могу ријешити проблеми ове популације.


"Ако овим темпом издвајања по 100 милиона марака годишње наставимо да рјешавамо проблеме избјеглица и расељених лица, то ће трајати и наредних 15 година'', рекао је Бранковић, обраћајући се у Бањoj Луци учесницима 4. тематске сједнице Одбора за питања избјеглица и расељених лица Народне скупштине РС.

Помоћник ресорног министра Драго Вулета подсјетио је у уводном излагању да тренутно у РС има 64 624 лица, односно 20 219 породица са признатим статусом расељених лица, од којих 12 142 породице чекају на обнову и реконструкцију своје имовине, док 8 077 породица желе своје животне проблеме ријешити у мјесту боравишта.

Он је додао да алтернативни смјештај тренутно користи 4 697 породица. Од тог броја, навео је, 1 980 породица је на индивидуалном закупу, 1 028 је у становима Владе РС, 744 је у непотраживаним становима, 479 породица у колективним закупима, 111 породица смјештено је у саниране просторе, а 206 је у осталим видовима смјештаја.

"Министарство је свјесно чињенице да је алтернативни смјештај најлошија варијанта, али је исто и законска обавеза и само прелазно рјешење. Њихов број сваке године се смањује, премда је и даље много проблема до коначног рјешења тих питања'', рекао је Вулета.

Он се посебно осврнуо на положај и неријешене проблеме Срба избјеглих из Хрватске, наглашавајући да је њихов статус већ низ година остао непромијењен.

Вулета је подсјетио да је приликом посјете Бањалуци у марту садашњи премијер Хрватске, а тадашњи министар за избјеглице Јадранка Косор подржала системски начин рјешавања тих проблема, али до данас на томе није било помака.

Отварајући 4. тематску сједницу о проблемима избјеглица, расељених лица и избјеглица, предсједник Одбора за избјегла и расељена лица Народне скупштине РС Миланко Михајлица позвао је учеснике да конкретним примјерима и приједлозима допринесу доношењу закључака о овој проблематици.

Осим ресорног министра, у раду тематске сједнице учествују представници свих избјегличких удружења регистрованих у РС, министар за управу и локалну самоуправу РС Зоран Липовац, савјетник премијера РС Миладин Драгичевић, те представници Министарства правде и МУП РС, клубова делегата у Вијећу народа, као и амбасада САД и Хрватске.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog