Politika

O уласку у НАТО обавити шире консултације

БАЊА ЛУКА - Члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић изјавио је да је о уласку БиХ у НАТО потребно обавити шире консултације, поготово због анкета које показују да велики број становника у Републици Српској није за приступање НАТО.


"То значи да је неопходно обавити расправу у Народној скупштини РС, а након ње не може се искључити непосредно изјашњавање грађана РС о приступању БиХ у НАТО савез", рекао је Радмановић новинарима у Бањој Луци, након састанка коме су присуствовали предсједник СНСД Милорад Додик, СДС Младен Босић, ДНС Марко Павић и ПДП Бранислав Бореновић.

Он је истакао да је на данашњем састанку са лидерима странака констатовано да о питању уласка БиХ у НАТО не може да одлучује једна странка, а поготово један човјек.

Према Радмановићевим ријечима, на састанку је заједнички закључено да се не може прихватити да је промјена Устава БиХ захтјев за чланство у НАТО.

"Ако због чланства у НАТО савезу морамо мијењати систем одлучивања у БиХ, онда смо ми из РС против тога", рекао је Радмановић.

Он је подсјетио да се о евентуалним промјенама Устава прича од 1996. године и да су ставови свих политичих лидера из РС потпуно јасни - Устав БиХ може да се мијења само договором унутар БиХ, без притисака било кога са стране.

"Постоје мишљења да не треба мијењати устав БиХ док је присутан ОХР, али та мишљења нису јединствена међу свим лидерима политичких партија", рекао је Радмановић и додао да су, у сваком случају, сви сагласни да се у евентуалне уставне промјене може улазити само након ставова Скупштине РС.

Радмановић је нагласио да Народна скупштина јесте институција која одлучује о тим питањима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog