Politika

Босић: ОХР генератор кризе и кривац за исту

БАЊА ЛУКА - Предсједник Српске демократске странке Младен Босић изјавио је данас да је ОХР искључиви генератор и кривац за посљедњу кризу у БиХ и да је за одлазак ОХР прошао сваки разуман рок.


"Уколико високи представник и ОХР буду главни ауторитети и главна власт у БиХ, онда је одговорност на њима, а не на политичарима", рекао је Босић на конеференцији за новинаре у Бањој Луци.

Он сматра да би ОХР напуштањем БиХ учинио услугу овој земљи и њеним грађанима.

"Посљедња криза коју су изазвали високи представник и супервизор за Брчко Рафи Грегоријан у вези са `Електропреносом` очигледан је покушај злоупотребе статуса дистрикта и пријетње да ће имовина коју је у дистрикту уложила РС бити одузета", рекао је Босић, додајући да таква злоупотреба не може ништа добро донијети, осим подизања тензија и продужења супервизије за Брчко.

Он је поновио да СДС није опозиција Српској, те да ће представници ове странке увијек у Сарајеву гласати за њене интересе.

Босић је навео да је на данашњем састанку лидера четири странке из РС са српским чланом Предсједништва БиХ Небојшом Радмановићем заједнички констатовано да се о уласку БиХ у НАТО и другим крупним питањима разговори могу водити само у институцијама система, а да платформу за преговараче из Српске мора да одреди Народна скупштина.

Он је изразио задовољство што је српском члану Предсједништва БиХ пренио став СДС о приступању БиХ НАТО и додао да се о тако важним питањима мора затражити мишљење грађана.

Према његовим ријечима, улазак БиХ у НАТО интеграције је регионално питање и без уласка Србије у НАТО Република Српска нема шта да тражи у тој алијанси.

Босић је рекао да су се на данашњем састанку он и лидери СНСД Милорад Додик, ДНС Марко Павић и ПДП Бранислав Бореновић сложили са Радмановићем да о таквим питањима треба да расправљају посланици у Народној скупштини РС, а српски члан Предсједништва обавезао се да ће прије таквих одлука консултовати парламент РС.

"Било какво ангажовање војника у Авганистану и приступање војној алијанси мора бити транспарентно и око тога грађани РС морају имати свој став", истакао је Босић.

Говорећи о евентуалним уставним промјенама, Босић је рекао да о се о том питању морају изјаснити грађани РС и Народна скупштина РС.

Босић је рекао да је члану Предсједништва из РС пренио забринутост о раду Министарства иностраних послова БиХ, у коме чланови из РС немају никакав утицај.

"То министарство стављено је у службу бошњачког члана Предсједништва БиХ Хариса Силајџића и његових бошњачких циљева. Поново слушамо причу бошњачких лидера о геноциду и агресији и сматрамо да је недопустиво да српски члан Предсједништва Небојша Радмановић није отпутовао у Њујорк да присуствује сједници Генералне скупштине УН јер се тамо доносе главне одлуке и врши лобирање", каже Босић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog