Republika Srpska

ЕУ и Свјетска банка могу одмах издвојити 25 милиона евра за БиХ

САРАЈЕВО - ЕУ преко својих фондова и Свјетска банка спремни су одмах да издвоје 25 милиона евра за инвестирање у БиХ, али само за пројекте који су спремни и који могу бити реализовани - рекао је данас у Сарајеву предсједник Бечког економског форума Ерхард Бусек.


"Да би ти пројекти могли бити реализовани потребан је и политички договор оних који доносе одлуке", рекао је Бусек на конференцији за новинаре након окончања дводневног скупа.

Према његовим ријечима, законско-правни оквир за инвестирање у БиХ сасвим је уреду, али процес одлучивања на различитим нивоима у БиХ представља препреку за инвеститоре.

"Тај процес доношења одлука које су битне за инвестирање у БиХ требало би да буде бржи" - сматра Бусек, додајући да потешкоћа има, али да, ако смо спремни да проналазимо рјешења и да их превазиђемо, има начина како да то учинимо.

Према његовим ријечима, сврха овог форума је у умрежавању потенцијалних инвеститора и представника сектора гдје те инвестиције могу бити реализоване.

"У БиХ постоје велике потребе за улагањима. То су, прије свега, енергетски и инфараструктурни сектор" - истакао је Бусек и додао нико није очекивао тако велики и импресиван одзив инвеститора за учешће на овом форуму.

Он сматра да су потешкоће од глобалне економске кризе у другим регионима и земљама много веће него у овом региону.

"Ви можете много лакше живјети са овом кризом и превладати је него што је то у другим дијеловима свијета које је криза дубоко погодила. Да би се могли носити са глобалном економском кризом и побједити је потребно је да се сви ангажујемо да дамо додатни подстицај инвестицијама преко којих можемо да тражимо рјешења ове кризе" - појаснио је Бусек.

Он је подржао идеју предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића о оснивању Регионалне развојне банке и додао да она заживљава, те да су већ у току припреме под покровитељством Аустријске и Словеначке развојне банке, а заинтересоване су и развојне банке Италије, Њемачке и Француске.

Бусек је најавио да ће се у новембру у Бечу окупити велики број инвеститора, те да је формиран и Управни комитет у којем сједе гувернери централних банака из региона.

Шпирић је убијеђен да ће са ове конференције бити послате поруке о позитивној привредној клими и потенцијалима у БиХ, као и поруке инвеститорима да је БиХ спремна за даљи развој привреде и да представља сигурно подручје за пласман инвестиција.

"Организација овог форума долази у право вријеме, када смо у прилици да сагледамо могућности инвестирања у БиХ и када добијамо прве сигнале опоравка од негативних ефеката глобалне финансијске кризе. Била је ово прилика да се бројни инвеститори упознају са потенцијалима са којима БиХ располаже када су у питању инвестиције у сектору енергетике, инфраструктуре и финансија" - нагласио је Шпирић.

Он је истакао да је и на овом форуму посебна димензија била посвећена потреби регионалне сарадње.

"Убијеђен сам да ће регионална сарадња и у политичком, економском, инфраструктурном и сваком другом смислу убрзати пут земаља региона ка чланству у ЕУ" - навео је Шпирић, појаснивши да му је циљ покретања идеје о формирању регионалне развојне банке био да на тај начин буде подстакнуто рјешавање многих изазова земаља југоисточне Европе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog