Republika Srpska

Подстицаји: Седам милиона КМ за 202 предузећа из РС

БАЊА ЛУКА - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, Слободан Пухалац, потписао је данас са 202 предузећа из РС уговоре о додјели средстава за подстицај извоза за ову годину, у вриједности 7.040.000 КМ.


Пухалац је прије потписивања уговора у Бањалуци рекао да су ова 202 предузећа, која запошљавају 21 340 радника, добила средства од 89.050 КМ, што је највећи износ, до 10.000 КМ, што је минимални износ.

"Ова предузећа су у прошлој години остварила укупан приход од око 1,6 милијарди КМ, те извезли робе у вриједности око 800 милиона КМ која је у односу на 2007. годину повећана за 24 одсто'', истакао је Пухалац.

Према његовим ријечима, средства су одобрена за 61 предузеће из области металне и електро-индустрије, 69 предузећа из дрвне индустрије, 43 из текстилне индустрије, 17 из области прехрамбене индустрије и 12 предузећа из осталих области.

"У посљедње четири године, колико Влада и Министарство индустрије, енергетике и рударства додјељује средства за подстицај, 521 предузеће које запошљава 55 215 радника добило је око 19,75 милиона КМ субвенција'', прецизирао је Пухалац.

Он је поручио да ће Влада РС и ресорно министарство наставити да подржавају добре индустријске пројекте и развој и унапређење производње путем ових, али и осталих видова помоћи које ће настојати да осмисле.

Директор ''Целекса'' Предраг Згоњанин рекао је да ће 89.050 КМ подстицаја искористити за инвестиције.

Он је истакао да ''Целекс'' годишње произведе 105 000 тона папира, што га чини највећом фирмом за производњу папира у југоисточноиј Европи, а 80 одсто производа извезу на свјетска тржишта.

"Наше производе извозимо у 12 држава Европе и све земље бивше Југославије. У овом тренутку конкурентни смо на европском тржишту'', додао је Згоњанин и нагласио да је у овој години производња порасла за око пет одсто.

Он је додао да је ова фирма трећи пут добила средства за подстицај Владе РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog