Nauka

Сребреница: Настављена истраживања средњовијековне некрополе

СРЕБРЕНИЦА - У општини Сребреница настављена су археолошка истраживања средњовијековне некрополе која се налази у засеоку Будак код Поточара, изјавио је данас новинарима археолог Мирко Бабић.


"Ријеч је о дијелу некрополе из 14. и 15. вијека. Ово налазиште је дио старије велике некрополе зване Мраморје", рекао је Бабић, који је директор Музеја Семберије у Бијељини.

Он је додао да је ријеч о осам зиданих камених гробница различитих димензија.

Бабић је подсјетио да су приликом изградње локалног пута у априлу откривена гробна мјеста и утврђено да је ријеч о гробницама са посмртним остацима и бронзаним перлама, а у једној гробници и са коњичким мамузама.

Он је нагласио да ће гробнице због близине пута бити дислоциране у непосредну близину, конзервиране и уређене како би биле доступне посјетиоцима, а локалитет ће бити адекватно заштићен.

Средства за прву фазу овог археолошког истраживања од 4.500 КМ обезбиједила је општина Сребреница, а очекује се да ће бити обезбијеђена додатна средства за другу фазу радова која подразумијева израду паноа и уређење археолошког локалитета.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog